Czym jest ziemianka?

Ziemianki znane są w naszej świadomości już od setek lat, chociaż ich przeznaczenie zmieniało się na przestrzeni wieków. Dzisiaj ziemianki pełnią przede wszystkim rolę praktycznej spiżarni i są nietuzinkowymi elementami architektury ogrodowej. Dzięki ziemiance możemy mieć schłodzone wino i mleko, a zimą świeże warzywa i owoce.

Właściwości piwniczki typu ziemianka

piwnica ziemianka do magazynowania owocówPosiadanie ziemianki na naszym terenie nie tylko urozmaici architekturę naszego ogrodu, ale przede wszystkim pozwoli nam przechowywać nieprzetworzone warzywa i niektóre owoce przez niemal cały rok kalendarzowy. Piwnica ziemianka do magazynowania owoców z roku na rok staje się coraz modniejszą konstrukcją, a liczba inwestorów chcących dysponować ziemianką wciąż rośnie. Biorąc pod uwagę, że w zagłębionej w ziemi piwnicy panuje w miarę stała temperatura i mikroklimat, warunki niezwykle sprzyjają długotrwałemu przechowywaniu żywności. Przy prawidłowym wykonaniu ziemianki można liczyć na temperaturę nieprzekraczającą ośmiu stopni Celsjusza w jej wnętrzu niezależnie od pory roku. Takie warunki sprzyjają przechowywaniu marchwi, buraków czy pietruszki nawet przez 9 miesięcy. Przez około pół roku w dobrym stanie uda nam się przechować również ziemniaki, cebulę, jabłka i gruszki. I chociaż pozostałe owoce nie przeleżą długich miesięcy, przechowując je w ziemiance tak czy inaczej wydłużymy ich przydatność do spożycia. Poza świeżymi warzywami i owocami w ziemiance możemy też przechowywać domowe przetwory, wina i wszelkiego rodzaju domowej roboty nalewki.

W czasach, gdy staramy się dążyć do spożywania jak najbardziej ekologicznego i naturalnego pożywienia, posiadanie ziemianki może być całkiem dobrą inwestycją. Dzięki niej będziemy mogli nabyć warzywa z ekologicznych gospodarstw i przechowywać je przez długie miesiące w dobrym stanie.