Jak zaprojektować wnętrze restauracji?

Projektowanie wnętrz nie jest łatwym zadaniem – wymaga to dużego poczucia estetyki, dobrego gustu i przynajmniej podstawowej wiedzy na temat ludzi. Dlatego powstał zawód dekoratora wnętrz – po to, by mógł on pomóc ludziom we właśnie takich problemach. Jednak do odważnych świat należy i jeżeli postanowiliście zająć się tym tematem sami, to droga wolna. Postaram się jednak dać parę dobrych rad w tym temacie, by pomóc przyszłym dekoratorom swoich restauracji.

Podstawy aranżacji wnętrza restauracji

projektowanie wnętrz restauracjiPo pierwsze trzeba pamiętać, że wystrój ma się podobać klientom, nie nam. Jeżeli mamy dobry gust to nie ma sprawy, jednak nie każdemu spodoba się na przykład wystrój rockowy w domowej jadłodajni. Co prowadzi do punktu drugiego – wystrój należy dobrać do punktu, który organizujemy. Powyższy przykład pasuje idealnie. Nawet w wypadku wystroju to klient jest najważniejszy. Kolejną sprawą jest odpowiednia ilość światła. Nie powinniśmy robić zbyt ciemnego wnętrza, gdyż to odrzuca klienta na wejściu. Ludzie wolą jasne i pozytywne miejsca, które przywitają ich z otwartymi ramionami. Następnie trzeba pomyśleć o pracownikach i o miejscu przystosowanych dla nich. Powinno być ono stylowe, ale i wygodne w obsłudze. Nie powinniśmy na przykład chować ekspresu do kawy w szafie, gdyż jest to nieporęczne. Jak widać projektowanie wnętrz restauracji to nie jest łatwa rzecz, jednak jeżeli będziecie się trzymać tych zasad, to nie powinno wyjść to źle.

Podsumowując w kilku słowach – klient jest najważniejszy. To dla niego organizujemy restauracje i to oni mają cieszyć się z wystroju. Jeżeli nasza wizja spodoba się osobie z zewnątrz, to będzie cudownie, jednak przeforsowanie naszej wizji nie może być ważniejsze od dobra klienta, dlatego lepiej trzymać się wydeptanych szlaków.