Właściwości prozdrowotne jagody kamczackiej aurory

Jagody i korzyści, które z nich płyną, znane są ludziom od pokoleń. Była wykorzystywana jako lek na zatrucia, obecnie używana jest w branży kosmetycznej, ponieważ wyciąg z jagody zapewnia skórze odpowiednie nawilżenie i odżywienie. Obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, poprawiają pracę naczyń krwionośnych.

Aurora kamczacka, nietypowy gatunek jagody

jagoda kamczacka auroraNa tym jednak nie kończą się jej właściwości, jagody wykazują działanie przeciwzapalne, antyseptyczne, łagodzą też objawy zaparć. Są również dobrym przeciwutleniaczem, co znaczy, że ma właściwości, które nie pozwolą na rozwój komórek rakowych. Działają też przeciwgrzybiczo z uwagi na antybiotyki, które są zawarte w ich sokach. Owoce te kojarzą nam się z małymi, ciemnofioletowymi kuleczkami, jednak to nie jest jedyna ich forma, wyróżniamy kilka gatunków jagód. Będą to między innymi — jagody goi, acai i kamczacka, czyli na przykład jagoda kamczacka aurora. Jest to gatunek krzewiasty, więc nie jest trudny w uprawie i pielęgnacji, wyrasta na dość spory krzew, a jego owoce są duże i podłużne. Są prawdziwą bombą witaminową, pomagają w zmaganiu się z cukrzycą i z anemią, ale są również przydatne w leczeniu jaskry, czyli chorób oczu, a także układu trawiennego. Obniża ryzyko zawału serca, uzupełnia niedobory magnezu, fosforu, żelaza, a także witaminy z grupy B. Dzięki swoim rozmiarom są łatwe do zrywania, plony są obfite.

Pierwsze plony najprawdopodobniej pojawią się rok po posadzeniu, roślina musi mieć bowiem czas, aby odpowiednio się zakorzenić. Jest też bardzo odporna na warunki atmosferyczne, dzięki czemu bez obaw możemy uprawiać ją nawet w naszym klimacie, podczas zimy nie stanie jej się nic złego. Jagoda Aurora kwitnie już w połowie kwietnia, ludzi odpowiednio duże nasłonecznienie.